Wat is SROI?

SROI met verplichting

Wat is Social Return on Investment-verplichting?

Eerste vraag: Wat is SROI?
Social Return on Investment-verplichting is een strategie die zich richt op het bevorderen van werkgelegenheid voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Dit betreft personen die door diverse factoren moeite hebben om een plek te vinden binnen reguliere banen. Door SROI toe te passen, worden bedrijven gestimuleerd om een maatschappelijke bijdrage te leveren door deze individuen werkgelegenheid te bieden. Dit heeft niet alleen een positieve impact op de betrokken werknemers, maar draagt ook bij aan het welzijn van de samenleving als geheel.

Is SROI verplicht?

SROI is niet altijd verplicht, maar wordt steeds vaker als voorwaarde gesteld bij overheidsaanbestedingen. Overheidsinstanties zien het als een effectief middel om sociale waarde te creëren. Hoewel er geen wettelijke verplichting is om SROI toe te passen, is het voor bedrijven die willen meedingen naar overheidsopdrachten steeds gebruikelijker om aan deze voorwaarde te voldoen. Vooral bij grotere opdrachten wordt vaak een SROI-verplichting opgelegd, omdat de overheid hiermee streeft naar een positieve maatschappelijke impact.

Voor wie geldt SROI?

SROI richt zich voornamelijk op kwetsbare groepen binnen de arbeidsmarkt. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die langdurig werkloos zijn, jongeren zonder diploma, mensen met een beperking, statushouders en ouderen die moeite hebben om opnieuw aan werk te komen. Deze groepen hebben vaak extra begeleiding en ondersteuning nodig om een plek op de arbeidsmarkt te vinden. Door hen via Social Return on Investment in dienst te nemen, worden bedrijven gestimuleerd om sociale verantwoordelijkheid te nemen en tegelijkertijd te profiteren van een divers personeelsbestand.

Hoe wordt SROI-verplichting toegepast?

Bij publieke aanbestedingen kan een gemeente of andere overheidsinstantie een Social Return on Investment-verplichting opleggen. Dit gebeurt vooral bij projecten die als kansrijk worden gezien om sociale waarde te creëren. Vaak wordt er een ‘drempelwaarde’ gehanteerd, wat betekent dat de Social Return on Investment-verplichting alleen geldt voor opdrachten boven een bepaalde financiële waarde. Dit komt omdat grotere projecten meer mogelijkheden bieden om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te schakelen.

Bedrijven die deelnemen aan een aanbesteding met een SROI-verplichting, moeten in hun offerte aangeven hoe zij invulling geven aan deze verplichting. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van werkplekken, stageplekken of leer-werktrajecten aan mensen uit de doelgroepen van SROI. In sommige gevallen kunnen bedrijven ook samenwerken met sociale ondernemingen of re-integratiebedrijven om aan de SROI-voorwaarden te voldoen.

Hoe wordt Social Return on Investment-verplichting toegepast?

Hoe wordt SROI-verplichting berekend?

De berekening van SROI is gebaseerd op een vergelijking tussen de totale waarde van de voordelen die een investering oplevert en de kosten van die investering. Hierbij worden sociale, milieu gerelateerde en economische voordelen meegewogen. De formule voor het berekenen van SROI is simpel: de waarde van de impact wordt gedeeld door de kosten van de investering.

De sociale voordelen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het aantal mensen dat weer aan het werk is gegaan, de besparing op uitkeringen en de verbetering van welzijn en levenskwaliteit. Milieuvoordelen kunnen bijvoorbeeld voortkomen uit duurzame bedrijfsvoering of het verminderen van CO2-uitstoot. De economische voordelen omvatten onder andere de extra belastinginkomsten die gegenereerd worden doordat mensen weer aan het werk zijn. Door deze factoren samen te nemen, ontstaat een duidelijk beeld van de maatschappelijke waarde van een investering.
Wat is SROI?

Wil je meer weten?

Neem dan contact met ons op via onze telefoonnummer 0645206665 of via onze e-mail adres cursus.admin@hamrah.nl. Wij kijken ernaar uit om u te verwelkomen bij Taalschool Hamrah!

Scroll to Top